PROJECTE CSI – CRIMINOLOGIA TEXTUAL

Ja fa unes tres setmanes que des de l’Àmbit Lingüístic (Català i Castellà) a 4t d’ESO s’han plantejat una sèrie d’activitats relacionades amb l’escriptura i la lectura contextualitzades en un suposat cas de robatoris de llibres a la biblioteca: CSI Investigació textual. Quines persones han estat les culpables? i els/les còmplices? Per què ho han fet?

L’organització de la investigació per aclarir el cas va caure en mans de l’àmbit lingüístic que ha guiat l’alumnat en aquesta recerca. El professorat de les matèries lingüístiques rebia unes proves (cartes anònimes, vídeos, imatges, documents de diversa tipologia…) que passava a l’alumnat de 4t que es trobava agrupat en equips d’investigació que s’havien d’encarregar d’analitzar les proves que els feien arribar. L’anàlisi de les proves els havia de portar a la identificació dels culpables tot buscant raonaments irrefutables i argumentats que havien d’exposar de manera oral, escrita o audiovisual.

Què han fet els diversos equips d’investigació de 4t d’ESO per resoldre el cas?

  • Han reconstruït textos seguint les propietats textuals treballades durant tot el curs (coherència, cohesió i adequació).
  • Han analitzat la construcció dels textos (registre lingüístic, contingut textual, anàlisi del text, inferències…).
  • Han redactat textos argumentatius (per defensar les seves opinions sobre el cas).
  • Han elaborat textos explicatius (per explicar quines idees tenien segons les seves deduccions).
  • Han debatut oralment les seves teories conspiratòries.

Han fet un reportatge audiovisual recopilant les seves àrdues investigacions que els ha portat a trobar els i les culpables.

Sabran deduir qui ha estat el culpable??

 

 
logo plamarcell (3)
 
qualitat