Contextualitzant les ciències

Diversos estudis apunten que molts alumnes perceben les ciències com quelcom irrellevant a la seva vida. Treballar en context ajuda, precisament, a que els estudiants aprenguin que el coneixement científic és present en el seu dia a dia.

En aquest article es mostra una proposta didàctica per estudiar el regne vegetal a 1r d’ESO utilitzant com a context el concurs “Master Chef Junior”. Així, es proposa als alumnes que investiguin quins vegetals tenen interès culinari i, a partir d’aquí, que facin plats utilitzant únicament ingredients vegetals. Aquest objectiu és el punt de partida per motivar als estudiants a treballar els diversos aspectes relacionats amb el regne vegetal: estructura microscòpica i macroscòpica, fisiologia , classificació, etc.

La unitat didàctica es du a terme en 10 sessions repartides entre el laboratori i l’aula, tot i que també podria complementar-se amb alguna sortida fora del centre relacionada amb aquesta temàtica.

Els autors de l’article conclouen que la majoria dels alumnes van manifestar més interès i motivació per les ciències, si les treballaven en un context que reconeixen com a proper. És important però tenir clar quines són les idees clau que cal prioritzar ja que, a l’augmentar el temps d’intervenció, s’han de reduir els continguts.

 

 
logo plamarcell (3)
 
qualitat