Tatuatges: química sota la pell

Tatuar-se la pell està de moda. Però, que en sabem de les tintes que s’utilitzen en els tatuatges?. Si uns anys enrere fer-se un tatuatge podia portar problemes relacionats amb la higiene, ara són els pigments presents en la composició de les tintes els que ocasionen més d’un mal de cap. Cal recordar que la tinta queda per sempre allotjada sota l’epidermis i sembla que no està del tot clar la seva innocuïtat.

En aquest article es descriuen quatre activitats per treballar amb les tintes per fer tatuatges. Les tècniques presentades formen part del currículum de química de 3r d’ESO i utilitzant les tintes de tatuar com a material, aconseguim apropar la ciència a la vida quotidiana de l’alumne.

Les activitats proposades són:

1.Detecció d’ions metàl.lics, activitat que mostra, per exemple, que les tintes blaves fan tornar la flama verdosa degut a la presència d’àtoms de coure.

2.Identificació dels components, que revela, mitjançant la recerca d’informació on line, com alguns pigments de les tintes, també són presents en les pintures dels cotxes.

3.Estabilitat tèrmica, on es demostra que les tintes de baixa qualitat veuen alterat el seu color quan es sotmeten a una font de calor.

4.Efecte sobre l’activitat enzimàtica, on s’evidencia que algunes tintes poden inactivar els enzims, com la catalasa present en un trosset de patata.

És important recordar que les modes son passatgeres però el bon estat de la pell i la salut són quelcom que hem de protegir sempre.

 

 
logo plamarcell (3)
 
qualitat