Repensant el Pla Marcell #proces_pati_plamarcell

logo-proces-patiBon dia famílies i amics del Pla Marcell!

Us volem presentar (formalment) el procés participatiu que hem obert des de fa unes setmanes per Re-Pensar el pati de l’insitut.

Ens situem:

El pati que estem vivint ens l’estimem molt, amb els seus punts forts i les febleses, això ho sabem. Però entenem que cal ajudar a completar-lo! La falta d’ombra, la necessitat d’aixopluc i la possible revisió dels espais d’activitat ens han dut a contactar amb un col·lectiu d’arquitectura anomenat RUSC. En el mateix hi participa un antic alumne del centre, en Roger Escorihuela, d’aquí que l’oportunitat fos tant positiva. Tirant de producte local podríem dir!

Es va proposar obrir un procés participatiu per a repensar tota l’estructura funcional del pati, no sols la física, també la psicològica i relacional, amb l’objectiu d’aprofundir en el teixit real que es viu avui en dia, analitzar-lo, diagnosticar-lo i actuar-hi.

Un “procés” és un mètode inclosiu de procedir que es basa en la premisa que totes les veus són importants i, per tant, escoltades en igual mesura. Sigui quina sigui la seva condició.
A partir de tallers on es treballen els conceptes i les idees en col·lectiu, es fomenta el debat obert per acordar unes intervencions i uns calendaris d’acció.

Avui en dia ens trobaríem en aquest punt. Els tallers d’anàlisi i diagnosi els vam assolir amb èxit! La participació va ser molt elevada i, en conseqüència, el procés ha obert un munt de possibilitats diverses i interessants.

Ara bé! Queda feina i també hi ha deures per qui ens estigui llegint! El procés de disseny que duem a terme des del col·lectiu es basa en l’aprofitament de recursos, tot allò que la societat rebutja és ideal per a reutilitzar. És el que anomenem “residu positiu”, ja que l’impacte ecològic, social i econòmic s’amortitzen i superen amb una segona vida inesperada.

Un exemple molt visual d’aquest concepte serien els pneumàtics vells, sovint reutilitzats com a seients o gronxadors.

Evidentment, no sols funcionem d’aquesta manera! El residu positiu és l’utopia a perseguir! Però aconseguir excedent sobrant o, simplement, col·laboracions per la causa són mètodes que també serveixen. Recordem que aquesta manera de funcionar no sols és per estalviar diners. Simbolitza una manera de procedir alternativa, demostrar que les coses es poden fer de manera diferent, teixint xarxes d’ajut, activant comerç de proximitat, donant visibilitat a la producció local… No caure en la facilitat de compra-venta, sinó una simbiosi més elaborada,

que va més enllà del joc de la plusvàlua econòmica.

És per això que us convidem a participar en pensar i proposar recursos al nostre abast. Des de cartró fins teles, metall, fusta, plàstics, cordes… i no sols materials! Recursos respon a una categoria molt més elevada, disponibilitat i ganes d’ajudar, fer créixer el procés, publicitar-lo, recolzar-lo…

FEM UNA CRIDA A TOTES LES PERSONES QUE ESTIMEU EL PLA MARCELL! AJUDEU-NOS A CRÉIXER, AJUDEU-VOS A CRÉIXER.

La jornada de treball serà del 14 al 18 de Juny.

Per a més informació visiteu els webs:

http://www.plamarcell.com/web/proces_pati_plamarcell/

https://ruscarch.wordpress.com/

Si tens quelcom a dir o preguntar:

rusc.arch@gmail.com

 

 
logo plamarcell (3)
 
qualitat